Kauppakamarin kesäterveiset

Turvallisuus työpaikoilla on ensimmäinen edellytys työhyvinvointiin ja tärkeä yrityksen menestyksen perusta. On aika ilmoittautua mukaan tämän vuoden työturvallisuushaasteeseen, tietoa löytyy kotisivultamme. Monesti pieni lisähuomio parantaa merkittävästi turvallisuuskäyttäytymistä.

Kalenteriani katsoessa huomaa, että eipä ole tainnut ollut yhtään viikkoa tänä vuonna ilman jonkin sortin maakunta-, tai sotekokousta. Kaikki eivät ole olleet kovin hedelmällisiä. Monesti on tuntunut siltä, että pitäisi olla jokin suurempi ja vahvempi ulkoinen voima, joka ohjaisi ajattelua. Monissa yrityselämän muutoksissa on selkeästi pienemmällä byrokratialla hoidettu toimintojen uudelleen järjestely. Onko niin, että julkinen raha on vähemmän arvoista. Sitä voidaan tuhlata melkeinpä jaaritteluun asti. Kaikesta sopiminen ja kaiken arvaaminen sekä suunnittelu etukäteen on mielenkiintoinen yritys. Mielestäni se ei ole mahdollista, mutta kallista se varmasti on. Uutta organisaatiota ovat rakentamassa parhaat byrokraatit mitä löytyy. Joitakin selvityksiä ja päätöksiä olisi varmaan voinut siirtää tehtäväksi muutoksen jälkeen, olisi voinut olla virtaviivaisempaa päättämistä. Kokonainen neljän vuoden hallituskausi ei ilmeisesti riitä, mutta tästä asiasta on jo väännetty kättä jo 12 vuotta. Voitteko kuvitella yritysfuusiota, joka veisi vuosikymmenen. Silloin varmasti toinen osapuoli on vastustanut kovasti ja tiukasti.

Osallistumme jatkossakin tähän prosessiin. Siinä on kyse monista elinkeinoelämälle tärkeistä asioista. Kaavoituksen ja yleisemmin yhteiskuntasuunnittelun tärkeät osat kuten ELY:t ja AVi:t ovat muutoksessa mukana. Kuka päättää ja mistä, miten sääntely Suomessa hoidetaan jatkossa? Infran ylläpito ja varsinkin kehittäminen on oleellista niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Nämä tuppaavat jäämään sotehälyn varjoon.

Syksystä tullee tiiviin vaikuttamisen aikaa. Hallitusohjelmia laaditaan ja niihin on syytä saada mukaan elinkeinoelämää vahvistavia ja virkistäviä tavoitteita. Onneksi nykyisin jo ymmärretään päättäjien tasolla aika laajasti, että yhteiskunta voi sitä paremmin mitä paremmin elinkeinoelämällä sujuu.

Kauppakamari uudistuu. Olemme laatimassa kauppakamarien yhteistä visiota tulevaisuudesta ja siihen pohjautuvaa strategiaa. Tulkaa mukaan toimintaan, olemme jäsenistöämme varten. Huippusuoritukseen pääsemme vain yhdessä tekemällä. Alueemme potentiaalia on runsaasti käytettävissä.

Kesällä on aikaa lukea ja nauttia. Suosittelen kaikille Hararin kirjaa Homo Deus. Tulee hieman näkökulmia siihen mitä tämän vuosisadan aikana voi tapahtua. Säilyykö usko demokratiaan tänä feikkiuutisten ja globaalien skenaarioiden aikana.

 

Hyvää kesää

Eero