Työllisyys ja talous

Uudenmaan TE-toimiston mukaan oli kesäkuussa Länsi-Uudellamaalla 3870 työtöntä ihmistä, työttömyysprosenttien vaihdellessa Inkoon 7,2 ja Hangon 9,8 prosentin välissä. Siinä on potentiaalia alueemme työpaikkojen työvoimaksi, mutta kuitenkin alueemme yritykset nimesivät työvoimapulan selvästi merkittävimmäksi kasvunsa esteeksi elokuun alussa julkaistun EK suhdannebarometrin mukaan. Tässä on paljon parannettavaa! Työttömyys ei ole sairaus, jokaisella on oikeus työhön, mutta onko se myös velvollisuus? Pitääkö kaikkien tehdä työtä ja miten työn tuottamat tulokset jaetaan? Ratkaisujen on oltava oikeudenmukaisia ja tasa-arvoisia. Kuka määrittelee mikä on oikeudenmukaista, ihmisarvon ja tasa-arvon mukaista? Näistä arvoista vaikuttaa yhteiskunnassamme olevan hyvin poikkeavia mielipiteitä. Siis mielipiteitä, helposti pitää omaa mielipidettään ehdottomana totuutena. Kannattaa ainakin kuunnella muitakin näkökantoja.

Tiedämme, että työttömän koulutus ei aina täsmää kovin hyvin avoimien työpaikkojen osaamisvaatimuksiin. Kehotan kaikkia tästä kohtaanto-ongelmasta kärsiviä tutustumaan nykyisin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin. Voitte yllättyä! Potentiaalisia työntekijöitä pitää kuitenkin myös voida palkata ulkomailta, nykyiset harkintamenettelyt ovat todella menneestä maailmasta. Kannatan parhaan mahdollisen työntekijän palkkaamisen mahdollistamista, joskus se voi olla ulkomaalainen!

Talouden kasvuvauhti on jo hidastumassa euroalueella, mutta olemme aina hieman taloussyklissä jäljessä Suomessa, joten se ei vielä näy täällä. On erittäin tärkeää, että emme trumperoi tilaisuuttamme vakaaseen kasvuun. Kauppasodasta on meille haittaa, riippuvuutemme maailman taloudesta on suuri. Siksi ei kannata uhota ja uhitella kotipesän asioiden kehittämisessä. Maailmankaupan uhkakuvien ollessa selkeitä on syytä keskittyä positiivisten tekijöiden luomiseen, ei sillä riitelyllä yleensä saa parempaa tulosta kuin sopimalla. Poliittista epävarmuutta riittää ilman kotikutoisia kriisejäkin. Kesän lukemisiksi voi vielä poimia Hararin teokset, Homo Deus ja Homo Sapiens. Maailmankuva laajenee.