Hyvät jäsenet

Suuri osa meidän päivittäisistä julkisen hallinnon palveluista tapahtuu kuntasektorilla. Uudet valtuutetut aloittavat syyskaudella. Minä toivon, että äänestämänne ehdokkaat ovat menneet runsain joukoin läpi. Oletan, että olemme valinneet osaavia edustajia, jotka hallinnoivat hyvän hallintotavan mukaisesti.

Valtio ja kunnat keräsivät vuonna 2019 veroja 73 miljardia euroa ja lisäksi pakollisia sosiaaliturvamaksuja 28 miljardia euroa. Keskuskauppakamarin selvityksen perusteella vuonna 2019 yritykset maksoivat ja tilittivät veroja ja veronluonteisia maksuja yhteensä noin 69 miljardia euroa. Vastaava luku vuonna 2017 oli 63 miljardia.

Edellä olevat luvut kertovat kuinka tärkeä osa yritykset ja elinkeinoelämä ovat yhteiskunnalle. Karkeasti ottaen kaksi kolmasosaa verotuloista tulee siis yritystoiminnasta. Osa näistä veroista jää yritysten kustannuksiin. Osan yritykset perivät ja tilittävät eteenpäin, kuten esimerkiksi arvonlisäveron asiakkailta, työntekijöiden palkan verot ja maksut tai omistajien osinkoverot. Näitäkään verotuloja ei kuitenkaan syntyisi ilman yrityksen liiketoimintaa.

Työnantajat maksavat palkkakustannukset kokonaisuudessaan, niin nettopalkan kuin siihen liittyvät verot ja maksut. Tietoja yritysten verokertymien suuruudesta on syytä välittää eteenpäin ja varsinkin kaikille valtuustojen jäsenille. Tämän tiedon uskon vaikuttavan yritysmyönteisyyden lisääntymiseen kuntapäättäjien tulevassa toiminnassa.

Länsi-Uudellamaalla menee ilahduttavan hyvin! Kyselyissämme on alueemme yritysten vastausten näkemys ollut koko ajan positiivisempi kuin muualla maassamme. Työpaikoilla on tehty erinomaista työtä, ihmisten väliset kontaktit on onnistuttu minimoimaan ja mahdolliset tartunnat välttämään. Tässä vaiheessa voi vain toivoa, että pandemia vähitellen kuihtuisi pois huolimatta nyt kesän tapahtumista tulleista piikeistä.

Hanko on täynnä, matkailubuumi on ennen näkemätön. Lohjalla asuntomessut taatusti herättävät kiinnostusta ja tuovat runsaasti uusia matkailijoita. Muuallakin Länsi-Uudellamaalla näyttävät hienot kohteemme houkuttelevan turisteja. Välttämättä meidän ei itse tarvitse matkustaa lomalla mihinkään edes Suomessa, vaan voimme nauttia tunnelmasta ja tapahtumista aivan kotinurkillamme. Runsaan aktiviteettien tarjonnan ansiosta ei tarvitse pelkästään levätä, vaan voi harrastaa monipuolisesti omassa rauhassa tai suuremmissa väkijoukoissa. Kaikille voi hyvin toivottaa: Tervetuloa Länsi-Uudellemaalle – muistakaa noudattaa pandemiaohjeita!

 

Toivotan Hyvää kesää kaikille!

Eero