Mistä henkilöstöä vuonna 2029

Tilastot ja ennusteet kertovat vääjäämättömästi suomalaisten ikääntymisestä. Kymmenen vuoden päästä Lohjalla, Raaseporissa, Hangossa, Inkoossa ja Siuntiossa on yhteensä 5000 työikäistä vähemmän kuin tänään. Se tarkoittaa keskimäärin 500 henkilöä vähemmän vuosittain. Eläkkeelle lähdetään myöhemmin ja monin eri tavoin varmasti parannetaan työkykyä, mutta kuitenkin muutos on erittäin huolestuttava.
Samaan aikaan alueemme yritykset jo nyt valittavat ammattitaitoisen ja osaavan työvoiman saatavuuden olevan suurin kasvun este. Yritykset ovat palkanneet pitkin vuotta kymmenittäin uusia työntekijöitä, joten tiedämme, että tarve on todellinen.
Markkinoilla näyttää olevan suhdanteissa tasaantumista, joten nyt on heräämässä huoli työllisyyskehityksen heikkenemisestä. Mikäli sellainen kehitys toteutuu, on käytettävä tilaisuus hyväksi ja koulutusta kohdennettava alueen työpaikkojen tulevan henkilöstötarpeen mukaiseksi. Siinä ovat Laurea, Luksia, Axxell ja Novia avainasemassa. Meidän on toimittava yhdessä, jotta saamme suunnattua työvoiman osaamisen kehittämisen kysyntää vastaavaksi. Erityisesti tekniset alat kärsivät tänä päivänä myös opiskelijapulasta, vaikka työpaikkoja on saatavilla runsaasti. Tietävätkö nuoret, että työpaikkoja on jatkuvasti tarjolla? Niitä on tarjolla kaikkialla Länsi-Uudellamaalla. Meidän on selvitettävä keinot myös insinöörikoulutuksen kehittämisestä palvelemaan alueemme yrityksiä ja muita työpaikkoja.
Meillä on tarjontaa työpaikoista, mutta mistä saamme työvoimaa kymmenen vuoden päästä. Ensinnäkin on nuoret saatava jäämään paikkakunnalle tai palaamaan takaisin opiskelujensa jälkeen. Ovatko kaupungit ja kunnat houkuttelevia nuorille? Työvoiman lisätarve on tuhansia henkilöitä, vaikka kaikki nuoret jäisivät tänne. Tässä on myös alueemme väestön kasvulle mahdollisuus. Työpaikkojen täyttäminen voi tarkoittaa todella isoa muuttoaaltoa ja tervetullutta elinvoiman kasvua, jos ja kun 5000 työpaikan täyttäminen onnistuu vuoteen 2029 mennessä.

Eero Hettula
Toimitusjohtaja, Länsi-Uudenmaan kauppakamari