Työpaikan hyvinvointi

Aikoinaan, kauan sitten mietin, millaista työtä oikein haluaisin tehdä. Tulevaisuus edessä ja opiskelupaikka pitäisi valita ja sitä myöten ammatti. Ajattelin, että haluaisin tehdä mielekästä työtä, jossa olisi paljon vaihtelua, ehkä matkustamista ja haasteitakin sopivasti. Vaikeata oli! Eihän sitä tiennyt valintoja tehdessään, miten työ kehittyisi ja tehtävätkin mahdollisesti muuttuisivat. Joku viisaampi sanoi, että on syytä hankkia koulutus ja todella osata jotain, mielellään konkreettista. Se olisi perusta jatkossa, jos työssä pitäisi oppia jotain, jos pitäisi yleensäkään oppia jotain uutta!

Oikeastaan tuo kuulostaa aika lailla samalta kuin nykyisin valinnan ollessa edessä. Ei voida varmasti tietää millaista työtä on tarjolla tulevaisuudessa. Työ muuttuu koko ajan ja sitä myöten myös tarvittava osaaminen, vaatimukset ja työyhteisö.

Algoritmit hoitavat rutiininomaiset ja toistuvat toimenpiteet, ratkaisut ja erittäin vaativatkin työt automaation ja robotiikan avulla. Mihin sitten tarvitaan osaamista, paitsi noiden kapineiden rakentamiseen ja ohjelmointiin, jos edes siihen.

Luova työ ei katoa, enkä tarkoita vain taiteellista luovuutta. Vaatimuslistalla on innostusta, uutta ajattelua ja päätelmiä, uusia ratkaisuja, luovuutta, uuden oppimista ja omaksumista. Samoin tarvitaan vuorovaikutuksellisen työn tekijöitä, sosiaalista kompetenssia ja empatiaa sekä kiinnostusta ihmisistä ja kommunikaatiosta.

Aloitteellisuus, oman ja muidenkin työn kehittäminen ja jatkuva parantaminen, itseohjautuvuus ja toisten auttaminen sekä tiimityö. Menestyvässä yrityksessä on kaikkia noita piirteitä, mutta ei vain niitä. Tarjolla on ällistyttävän paljon vaihtoehtoja. Samoin on olemassa useita reittejä saavuttaa tavoitteensa, omaa osaamista ja taipumuksia hyödyntäen. Tilaisuuteen tarttuen voi saavuttaa ällistyttäviäkin tuloksia ja edesauttaa työpaikan menestystä. Sopivaa työpaikkaa kannattaa etsiä!

Kyvykkyyden ja onnistumisen tunne, hyvän toteuttaminen työssä, vastuullisuus, omasta työstä päättäminen ja yhdessä tekeminen, siinä on kuvattu lyhyesti työpaikka, jossa työhyvinvointikin on ällistyttävän hyvällä tasolla. Itse kukin vastaa omalta osaltaan siitä, että työpaikat ovat hyvinvointia tuovia ja mieluummin kokonaisuudessaan hyviä paikkoja ihmiselle olla.