Verotuksella on väliä

Haluaisitko ansaita muutaman tuhat euroa enemmän vuodessa? Siinä tapauksessa sinunkin kannattaisi ehkä muuttaa halvemman verotuksen perässä? Keskuskauppakamarin tekemässä selvityksessä pääekonomisti Mauri Kotamäen mukaan kunnallisveron ero halvimmin ja kalleimmin verottavan kunnan välillä on seitsemän prosenttia. Suomalaisen palkansaajan keskiansio on 3100 euroa, silloin eroa syntyisi noiden ääripäiden välillä noin 200 euroa kuukaudessa ja 2400 euroa vuodessa. Verokiilalaskurin avulla on helppo selvittää kuntaverotuksen merkitys omiin nettoansioihin (Keskuskauppakamarin verokiilalaskuri)

Muutto on kuitenkin stressaava prosessi ja siihen vaikuttaa monia muitakin tekijöitä, varsinkin mikäli mahdollisella muuttajalla on perhettä. Ääritapauksessamme kahden keskituloisen muuttajan yhteinen säästö olisi jo 5000 euron luokkaa vuodessa. Siihen voi sitten verrata muiden muuttohalukkuuteen vaikuttavien muuttujien vaikutusta. Kunnallisveron määrällä on väliä.

Mihin kunnallisvero kuluu, on kaupungin päätöksistä kiinni, vai kuinka? Lakisääteiset määräykset velvoittavat kuntia ja vapaasti päätettävien menojen osuus on vain osa kuntatalouden kustannuksista. Toivottavasti tulevissa vaaleissa valitaan sellaisia henkilöitä, jotka näkevät tulevaisuuteen ja ymmärtävät yhteiskunnan kokonaisuuden merkityksen. Kinastelu, omien etujen pikkumainen ja röyhkeä ajaminen sekä asiaankuulumaton nokittelu johtavat päätöksenteossa harhapoluille.

Taloudenpidon aakkosiin kuuluu huolehtia tasapainon saavuttamisesta. Kaikkea ei voi saada, ei vaikka olisi kuinka erinomaisia ideoita. Viime vuonna kunnat saivat valtiolta paljon rahaa. Nyt on todella hyvä hetki tehdä tulevaisuuteen kantavia ja hyvinvointia vankistavia päätöksiä. On paljon helpompi houkutella ihmisiä muuttamaan, koska elinvoimainen kaupunki tai kunta on vetovoimainen.

Elämisemme on muuttunut monin tavoin, avarien maisemien ja hyvien palvelujen arvostus on kasvanut. Elinvoimainen yhteiskunta kasvaa ja kasvu luo mahdollisuuksia palvelujen parantamiselle sekä verovaroin että yksityisen sektorin toimesta. Tämä taas lisää houkuttelevuutta, vetovoimaa, ja positiivien kierre avautuu eteemme. Niin kummallista kuin se onkin, niin monesti menestys on aivan meidän omissa käsissämme. Me osaamme varmasti, jos haluamme.

Eero Hettula

toimitusjohtaja, Länsi-Uudenmaan kauppakamari