Hyvinvointi ja yhteisöllisyys hybridiorganisaatiossa on jokaisen vastuulla!
Muutos on ainoa pysyvä. Merkittävä muutos on nyt meneillään työelämässä. Hybridiorganisaatiot yleistyvät ja kehitysvauhti on nopeampaa kuin koskaan. Sairauspoissaolo lisääntyy, ja monet ovat stressaantuneita ja huolissaan. Onko hybridiorganisaatioiden lisääntyminen ja havaitun heikentyneen työhyvinvoinnin välillä sitten yhteyttä? Vastaus on kyllä, MUTTA kaikki ongelmat eivät johdu lisääntyneestä etätyöstä.
Ongelma ei ole organisaatiomuotoa, jossa on joustavuutta ja vaihtelua missä, milloin ja miten työskentelemme. Ongelma on, että pandemian jälkeen emme ole käyttäneet riittävästi aikaa arvioimaan tapojamme työskennellä, kommunikoida ja tehdä töitä yhdessä. Jatketaan entiseen tapaan ja työpyörä pyörii yhä nopeammin. Se, mikä toimi hätäratkaisuna vuonna 2020, ei ole enää kestävää vuonna 2024.
Tutkimukset ovat pitkään osoittaneet, että psykologinen yhteenkuulumisen tunne on tärkeämpää kuin todellinen fyysinen läsnäolo samassa toimistossa. Meidän täytyy tuntea olevamme nähty, kuultu ja mukana. Tämä on meidän suurin haaste tällä hetkellä – emme ole löytäneet oikeaa muotoa luodaksemme luonnollista päivittäistä sosiaalista, yhteisöllistä ja tiedon jakamista edistävää vuorovaikutusta hybridityöympäristössä.
3 vinkkiä hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen hybridiorganisaatioissa
Tehtävät, tavoitteet ja suunnittelu
Jotta tiedämme, kuinka voimme vaikuttaa työssämme, meidän on ymmärrettävä tehtävämme ja mihin olemme menossa. Tämä auttaa meitä oikean suunnan valitsemiseen ja työn suunnittelussa. Tavoitteet auttavat meitä priorisoimaan ja mittaamaan, kuinka pitkälle olemme päässeet. Hybridiorganisaatioissa tämä on erityisen tärkeää nähdäksemme, mitä olemme yhdessä saavuttaneet ja kuinka tärkeitä me kaikki olemme koneistossa. Yhteinen suunnittelu ja seuranta vahvistaa yhteisöä.
Pelisäännöt ja kokouskulttuuri
Koska teemme yhä enemmän yhteistyötä online, on hyvä sopia perussäännöistä, milloin, missä ja miten työskentelemme. Yhteinen sopimus puitteista vähentää väärinkäsityksiä ja ärsytystä. Tässä on esimerkkejä alueista, jotka voi olla mukana tiimin pelisäännöissä:
- tietty päivä, jolloin me kaikki työskentelemme toimistossa tai kotona
- mitkä viestintäkanavat käytämme sekä mihin ja milloin
- miten käytämme chattia ja onko olla offline jotta voimme tehdä töitä rauhassa
- kuinka jaamme tietoa ja miten työskentelemme yhteisissä dokumentissa
Kokouksista ei ole nykyään pulaa, on yksinkertaisesti liian helppo kutsua Teamspalaveriin. Erilliset pelisäännöt kokouksille helpottavat yhteistöitä, ja tässä on esimerkkejä alueista:
- toistuvat tiimikokoukset, milloin ja niiden tarkoitus
- mitkä päätökset teemme kokouksissa ja miten ne dokumentoidaan
- tulemme valmistuneena kokouksiin ja käytämme kokousten esityslistaa tukena
- meillä ei ole kokouksia klo 12-13 ja keskiviikot ovat kokous vapaita päiviä
- emme hyväksy kokouskutsut automaattisestit, varmistamme ensin, että kokous on tarpeellinen
One2One-keskustelut ja palaute
Jotta voimme tuntea olomme nähdyksi ja kuulluksi työssämme, tarvitsemme henkilökohtaista aikaa esihenkilön kanssa. One2One -keskustelut ovat osoittautuneet tehokkaimmaksi johtamisen työkaluksi pitämään työntekijät sitoutuneina ja samalla ne vahvistaa itsensä johtamista. Hybridiorganisaatioissa säännölliset One2One-keskustelut ovat nykyään enemmän tai vähemmän "must have" pätevien ja sitoutuneiden työntekijöiden pitämiseksi.
Johtaja ei ole se, joka yksin pitää, tai edes voi, turvata hyvinvointia ja vahvistaa yhteisöä. Johtajalla on suuri vastuu, mutta olemme kaikki vastuussa siitä, että löydämme yhdessä parhaan tapamme työskennellä, kommunikoida ja tehdä yhteistyötä. Tunteaksemme yhteisöllisyyttä ja vahvistaaksemme psykologista turvallisuutta, meidän on tiiminä keskusteltava siitä, mikä toimii, mitä pitää säätää ja miten toimimme yhdessä parhaalla tavalla saavuttaaksemme tiimin tehtävän ja tavoitteet.
Työhyvinvointi ja yhteisöllisyys ovat jokaisen vastuulla, varsinkin muutos- ja sopeutumisaikoina.
Artikkelin on kirjoittanut
Harriet Bodö
Ammattimainen coach, puhuja ja kouluttaja, jolla on pitkä kokemus kansainvälisten hybridiorganisaation johtamisesta