Kuntien rooli energiamurroksen mahdollistajana

Suomen energiajärjestelmä on murroksessa. Energiajärjestelmän monipuolistuminen, sähköistyminen ja uudenlaisten tuotanto-, kulutus- ja varastointitapojen kehittyminen luovat suuria mahdollisuuksia, mutta edellyttävät myös aktiivista toimintaa ja pitkäjänteistä suunnittelua. Kunnilla on tässä keskeinen mahdollistajan rooli.

Länsi-Uudellamaalla nähdään merkittäviä mahdollisuuksia 2030-luvulle. Yksi esimerkki on juuri julkaistu vedyn runkoputkiston alustava linjaus, joka kulkee Raaseporin läpi Inkooseen ja Koverhariin. Alueellamme on potentiaalia vedyn valmistamiseen, hyödyntämiseen kuin myös biopohjaisen hiilidioksidin hyödyntämiseen jatkojalosteiden valmistuksessa. Myös energiaintensiivisen teollisuuden ja datakeskusten hukkalämmön hyödyntämisellä voidaan korvata perinteisempiä kaukolämmön tuotantotapoja. Näiden mahdollisuuksien konkretisoiminen vaatii kuitenkin sitä, että energiaverkoille – olipa kyseessä sähkö, vety tai hukkalämpö – varataan maa-alueita kaavoituksessa.


Kuntien tulee nostaa kunnianhimon tasoa ja tarkastella energiapoliittisia strategioitaan laajemmin. Paikalliset energiastrategiat tulee päivittää seudullisiksi strategioiksi, joissa yhdistetään kuntarajat ylittävää suunnittelua. Esimerkiksi vetyputkiston alueverkon linjausten suunnittelu ja datakeskusten hukkalämmön laajempi hyödyntäminen tarjoavat oivallisia yhteistyömahdollisuuksia.


Energiainvestointien varmistamiseksi kaupunkien on myös tehtävä pitkäjänteistä vaikuttamistyötä. Tämä tarkoittaa tiivistä yhteistyötä sekä muiden kuntien että valtion toimijoiden kanssa. Meidän on varmistettava, että alueemme sähköverkon kapasiteettia voidaan nostaa ja että vedyn alueverkkojen rakentaminen mahdollistetaan, mikäli vetytalous toteutuu suunnitellusti. On myös tärkeää ottaa oppia historiasta: riittämätön sähkökapasiteetti on jo siirtänyt merkittäviä investointeja alueeltamme muualle Suomeen.
Kauppakamarin rooli tässä kokonaisuudessa on olla yhteistyön edistäjä ja tiedonvälittäjä. Edistämme veturiyritysten ympärille rakentuvaa ekosysteemiä ja houkuttelemme alueelle uusia toimijoita, jotka voivat hyödyntää energiamurroksen tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi nostamme esiin alueen potentiaalia niin paikallisesti kuin kansallisestikin.
Lähivuosina tehdään useita periaatteellisia linjanvetoja, jotka määrittävät Suomen energiajärjestelmän tulevaisuutta. Länsi-Uudenmaan on oltava hereillä näissä päätöksissä. Ennakoiva ja kunnianhimoinen asenne mahdollistaa sen, että alueemme on tulevaisuudessa kestävän energian, teollisuuden ja talouden keskiössä.

Kirjoittaja: Tommi Knaapinen, Länsi-Uudenmaan kauppakamari