Uuden edessä

Länsi-Uudenmaan kauppakamari on aloittanut syksyn toimintansa uudessa tilanteessa. Suuresti arvostettu kauppakamarin toimitusjohtaja Eero Hettulan menehtyminen yllättävään sairaskohtaukseen kesäkuussa järkytti monia. Useamman kauniin muistotilaisuuden ja monen kokouksen alussa pidetyn hiljaisen hetken yhteydessä olen nähnyt kuinka paljon Eeroa ja hänen työtään Länsi-Uudenmaan hyväksi arvostetaan.


Surutyön rinnalla tartuimme kuitenkin, Eeroltakin totuttuun tyyliin, ripeästi toimeen ja jatkoimme Kauppakamarin tärkeää tehtävää alueen yritysten menestymisen tukemisessa.

Syksy sai lentävän lähdön, kun toimimme valtakunnallisten Kauppakamaripäivien isäntänä Lohjalla. Haluan tässä kiittää järjestelykustannuksissa tukeneita Helkama-yhtiöitä ja Raaseporin Energiaa merkittävästä tuestanne. Osallistujat arvostivat myös suuresti Fiskarsin lahjoittamia saksia ja ”kokouskapulaksi” lahjoitettua kirvestä. Päivien isäntänä kerroimme alueemme kuulumisten lisäksi hyväntekeväisyyskeräyksestä, jonka avasimme Eeron muistoa kunnioittaaksemme osoittamalla sinne 2000 euron pohjalahjoituksen. Jos yrityksesi haluaa osallistua alueemme nuorten mielenterveystyölle kohdennettuun keräykseen, voit osoittaa tukesi kauppakamarimme keräystilille:
FI 12 1235 5000 0410 57, merkkinä ”Eeron muistolle”. Tiesithän, että alle 850 euron lahjoitukset voi vähentää yrityksen verotuksessa.


Alkusyksyn aikana olemme pitäneet kaikkien yksiköidemme ja valiokuntiemme kokoukset. Näissä kymmenien jäsenyritysten kohtaamisissa on päällimmäisenä tunteena huokunut varautuminen uuteen markkinatilanteeseen. Valtaosalla alueemme yrityksillä on takamaan liikevaihdolla katsottuna onnistunut vuosi. 88 prosentilla jäsenkyselyymme juuri vastanneista kertovat liikevaihdon pysyvän samana tai kasvavan viime vuodesta. Tuotantoennätyksiä onkin rikottu monella alueemme tehtaalla. Liikevaihtoa on toisaalta nostanut tuotantokustannusten nousun pakottamat myyntihintojen korotukset.


Alueemme jäsenyritykset ovat uuden, vaikeasti ennustettavan markkinatilanteen edessä. Nopeat kustannusten nousut yhdessä komponenttien ja työtekijöiden saatavuuspulan kanssa vaativat yrityksiltä kovaa ”perusduunia”, mutta myös varautumista tulevaan. Viime perjantaina 16.9. julkistamamme ”Kauppakamarien talouskyselyn extrat” -tiedotteessa kustannusten nousu ja varautuminen näkyy hyvin, kun valtakunnallisesti jopa 39 prosenttia vastanneista yrityksistä arvelee toimipaikkansa kannattavuuden heikentyvän kuluvana vuonna paljon tai jonkin verran vuoteen 2021 verrattuna. Länsi-Uudenmaan yrityksistä 45% arvio kannattavuuden pysyvän samana ja 21,5% arvioi kannattavuutensa paranevan tänä vuonna verrattuna vuoteen 2021. Positiivisena signaalina alueen työllisyystilanteesta kertoo se, että saman verran, 21,5% arvioi lisäävän työntekijöidensä määrää ensi vuonna. Vastanneista 24% jo kasvattanut työntekijämääräänsä viimevuodesta, työpaikkoja onkin alueellamme vapaana merkittävä määrä.


Kauppakamarien talouskatsauksen ja suhdannekyselyn julkaisutilaisuus järjestetään keskiviikkona 21.9. klo 9-9.45. Tapahtuma on maksuton ja järjestetään etänä. Mukaan voi ilmoittautua täältä: Kauppakamarien talouskatsauksen julkaisu


Alueemme kaupungit ja kunnat ovat uuden edessä erityisesti hyvinvointialueen toiminnan käynnistyessä. Muutos tulee helpottamaan kaupunkien vuosibudjettien tekoa ja keventämään merkittävästi tehtäväkenttää. Kauppakamarin mielestä kuntien tulisikin nyt päivittää oman toiminnan painopistettä nykyistä enemmän elinvoimaisen yritystoiminnan tukemiseen ja työkykyisten asukkaiden pitovoimaa nostaviin toimiin. Osalla alueemme kaupungeilla ei ole määriteltynä strategiaa mitä toimenpiteitä tämän eteen tehtäisiin. Toivonkin kuntapäättäjien aloittavan yhdessä alueen yritysjohtajien kanssa toimivien kehitystoimien määrittelemisen. Kauppakamari auttaa tässä mielellään.

Länsi-Uudellamaalla on monia myötätuulitekijöitä, joita hyödyntämällä muodostamme voittavan konseptin. Vaikka tulevaisuuden ennustaminen on sumuverhon peittämä, ei sumun edessä saa lamaantua. Lohjan yritysverkoston viime viikkoisessa kokouksessa kokenut yrityskummi sanoi osuvasti kokemuksen tuovan kriisien käsittelyyn sellaista perspektiiviä, että erilaiset markkinoita muovaamat kriisit ovatkin ihan sitä jatkuvaa normaalia heilahtelua, johon yritysten ja kaupunkien pitää vaan reagoida ajoissa ja oikein.

Tommi Knaapinen, toimitusjohtaja
Länsi-Uudenmaan kauppakamari