Uusimaa pitää varmistaa roolinsa vetytaloudessa
Länsi-Uudenmaan alueella on käsillä hetki, jolloin meidän on päätettävä, haluammeko olla pelkästään kestävämpien tuotteiden kuluttajia vai myös niiden tuottajia. Vihreä siirtymä etenee vauhdilla, ja nyt on aika varmistaa, että alueemme pysyy kehityksessä mukana – ei vain kuluttajan, vaan myös tuottajan roolissa.
Yksi merkittävä mahdollisuus on suunnitteilla oleva vetytalouden infrastruktuuri, joka voisi kulkea Länsi-Uudenmaan läpi. Gasgrid on parhaillaan selvittämässä vetyrunkoputkiston rakentamista Suomenlahden ali Inkooseen ja sieltä eteenpäin pääkaupunkiseudulle ja pohjoisemmaksi. Tämä ei ole pelkkää tulevaisuuden visiointia – EU ja Suomen viranomaiset ottavat vetytalouden vakavasti. Vetytalous tarjoaa valtavat mahdollisuudet kestävälle teollisuudelle, ja alueelliset toimijat tulisivat olla valmiina, jotta voimme hyödyntää nämä mahdollisuudet.
Vetytalous voisi tuoda alueellemme uusia työpaikkoja, teollisia investointeja ja infrahankkeita, jotka vahvistavat Länsi-Uudenmaan taloudellista elinvoimaa. Yksi tärkeimmistä edellytyksistä on kuitenkin, että alueet varautuvat vetytalouden mahdollisuuksiin kaavoittamalla strategisia alueita myös vety- ja energiateknologian kehittämistä varten.
Suomella on kilpailuetua energiakustannusten osalta. Eurostatin tilastot kertovat kuinka viimeisten viiden vuoden aikana raskaan teollisuuden sähkön hinta Suomessa ja Ruotsissa on ollut selvästi alhaisempi kuin muissa EU-maissa. Energiateollisuus arvioi vähähiilisen sähkön osalta Suomen kilpailuedun jatkuvan vielä 15–20 vuotta. Tämä tekee Suomesta houkuttelevan alueen myös vetytalouden investoinneille. Meidän on varmistettava, että olemme valmiina, kun päätöksiä tehdään.
Gasgrid järjestää yhdessä Länsi-Uudenmaan kauppakamarin kanssa vetytaloutta käsittelevän ilmaisseminaarin 4.12.2024. Seminaari tarjoaa tilaisuuden yrityksille ja kuntapäättäjille kuulla suoraan asiantuntijoilta, kuinka vetytalous ja kansallinen vetyverkko voivat tuoda kilpailuetua ja elinvoimaa alueellemme. Nyt on aika olla uteliaan kiinnostunut siitä, mihin suuntaan teknologia on menossa, ja miettiä, mikä rooli alueellamme voisi olla tässä murroksessa.
Myös Länsi-Uudenmaan on varmistettava oma roolinsa EU:n vetytaloudessa. Pelkän vedyn siirron tai valmistuksen sijaan rooli pitää olla palveluissa ja jatkojalosteiden valmistuksessa. Emme voi vain tyytyä vetyputken läpikulkualueeksi vaan meidän on mahdollistettava alueverkon rakentaminen ja hyödyntäminen lähialueella.
Tommi Knaapinen
Kirjoittaja on Länsi-Uudenmaan kauppakamarin toimitusjohtaja
Artikkeli julkaistiin myös Länsi-Uusimaa lehdessä 26.10
Kirjoittajavieras Tommi Knaapinen | Uusimaan pitää varmistaa roolinsa vetytaloudessa | Pääkirjoitus & mielipide | Länsi-Uusimaa